Logo-White-Red

Byta handfat

Om ett handfat eller tvättställ är gammalt eller har spruckit går det inte alltid att reparera. Vi utför byte och installation av handfat och tvättställ, vilket är både en enkel och billig åtgärd. Du får snabbt och smidigt ditt gamla handfat utbytt till ett modernare och snyggare som ger dig ett fräscht badrum.

Vi har stor erfarenhet av olika VVS-arbeten för både lägenheter, hus och andra fastigheter såsom byggnationer och övrigt. Våra erfarna rörmokare i Uppsala hjälper dig inom VVS och badrum med reparation och byte av blandare och handfat men även vid akuta problem som lagning av vattenläckor till andra problem som droppande kranar.

Vi byter och monterar handfat och tvättställ i Knivsta, Stockholm och Uppsala

Välkommen att kontakta oss på ProfessRör för hjälp med byte och installation. Vi byter och monterar handfat och tvättställ både lokalt i Knivsta samt inom området Stockholm och Uppsala.

Ta hjälp av oss för att genomföra byten av alla typer av handfat som kommoder med spegelskåp eller hängande och vi kan även byta kommod. Behöver du hjälp med att bara byta bottenventilen fixar vi det också. Hos oss får du hjälp av erfarna rörläggare med mycket rutin och kunskap för olika uppdrag.

Vi monterar alla typer av VVS-delar, även delar som du har köpt själv. Vi rekommenderar dock att satsa på kvalitetsprodukter från välkända varumärken som Gustavsberg, Ifö och Svedbergs när du ska köpa nya tvättställ och handfat.

Auktoriserat VVS-företag

Oavsett om du ska byta handfat eller behöver hjälp med andra VVS-arbeten kan du alltid känna dig trygg med att anlita oss på ProfessRör. Vi är ett auktoriserat VVS-företag av Säker Vatteninstallation och följer alltid branschregler och föreskrifter för VVS-arbeten. Alla våra VVS-montörer är certifierade och har stor erfarenhet inom olika uppdrag för VVS.

Att byta handfat och tvättställ kan ge ett stor lyft för badrummet

Om inte handfaten och tvättställen är mycket gamla eller trasiga kan det ändå vara ett bra val att byta handfat och tvättställ. Det är ett billigt sätt att förändra rummet samtidigt som du ger ett stort lyft för badrummet. Ibland är det de små förändringarna som ger stora resultat.

Byta bottenventil

Är hela stället fint i övrigt men att bottenventilen är missfärgad kan ett byte av den göra stor skillnad. En bottenventil är den del som länkar vasken med avloppet och vattenlåset.

Bottenventilen behövs för att kunna stänga avloppet för vatten. Det finns många olika sorters bottenventiler att välja på och ventilen kan utgöra en fin detalj i tvättstället.

Vi kan även hjälpa till med demontering av befintlig bottenventil och montering av en ny.

Byta blandare

Om det bara är blandaren som börjar bli gammal eller fungerar sämre kan det räcka med att bara byta den. Om det är en droppande kran räcker det ibland också att bara byta slitna delar eller packningar, beroende på vilket problemet är och om det finns reservdelar.

Så byter du handfat på egen hand

Det går att på egen hand byta tvättställ och handfat. Om du behöver byta är det avloppets placering som avgör om du kan göra installationen själv eller inte. Kan du ansluta vattenlåset till ett befintligt avlopp kan du genomföra installationen själv, annars bör du ta hjälp av en VVS-installatör.

Här har vi tagit fram en guide med generella instruktioner och som också beskriver vår process, men förutsättningarna kan variera. Du ska alltid utgå från de monteringsanvisningarna som finns för det tvättställ du har införskaffat.

  • Stäng av vattnet och kontrollera noggrant att det verkligen är avstängt genom att öppna kranarna.
  • Ta loss avloppsröret och vattenlåset från det gamla handfatet.
  • Om höjden för det gamla handfatet var lagom mäter du den höjden.
  • De rörledningar som sitter fast på blandaren skruvas loss och även skruvarna som sitter på konsolerna. Det enklaste är om man är två personer eftersom handfatet kan vara tungt samtidigt som skruvarna kan sitta åt ordentligt.
  • Om det nya handfatet inte kan monteras i samma hål som det gamla behöver hålen tätas med silikon.
  • Markera på väggen var handfatet ska monteras och borra hål inför monteringen. Kontrollera även vilket väggmaterial som handfatet ska fästas i för att se om det är en betongvägg som behöver pluggas eller en gipsvägg som kräver gipsankare.
  • Montera handfatet och täta med silikon så att inte vatten riskerar att tränga in i väggen.
  • Anslut handfatet till vattnet med vattenledningarna och slå sedan på vattnet.

Om du känner dig osäker på installationen är det alltid bättre att anlita en rörmokare. Det kan också vara viktigt att det är utfört fackmannamässigt om skador skulle uppstå. Här kan ditt försäkringsbolag eventuellt kräva att det är utfört av en fackman.

Vad kan det kosta?

Att byta ett handfat eller tvättställ kostar inte så mycket men priset kan variera beroende på vilka förutsättningar som föreligger och hur mycket den nya modellen skiljer sig från den gamla vad gäller placering av vattenledningar, avlopp och monteringshål.

När det gäller installationer som berör vatten är det extra viktigt att de utförs av någon som är kunnig då en felaktig installation kan leda till stora kostsamma vattenskador. För att ha rätt till ersättning från ditt försäkringsbolag är det ofta lättare att få hjälp om arbetet har utförts av en behörig fackman.

Det kan vara bra att veta att du som privatperson kan ha rätt att göra ett ROT-avdrag på 30 % av arbetskostnaderna vid installationen. Vi ger dig full service som inkluderar att vi sköter hela kontakten med Skatteverket åt dig och ser till att allt går rätt till.

Om du behöver ha hjälp med ett byte av tvättställ eller handfat är du välkommen att göra en kostnadsfri offertförfrågan hos ProfessRör.

Vi hjälper dig att byta tvättställ och handfat

Kontakta oss gärna på ProfessRör för att få hjälp med att byta ditt tvättställ och handfat. Vi arbetar lokalt i Knivsta och inom Stockholm och Uppsala. Kontakta oss för en kostnadsfri offert. I priset ingår både servicebil med framkörningsavgift, arbetskostnad samt demontering av gammalt handfat och installation av ny.

Hos oss kan du även få hjälp med toaletter, avlopp, varmvattenberedare, värmepumpar och övriga VVS-uppdrag. Vi finns också tillhands när du är i akut behov av en rörmokare i Knivsta eller behöver få något fixat inom VVS och badrum, små som stora uppdrag.