Byta varmvattenberedare
Börjar det bli dags att byta eller att installera en ny varmvattenberedare? För installation rekommenderar vi alltid att anlita professionell hjälp. Kontakta oss gärna på ProfessRör för att tryggt och säkert få din varmvattenberedare på plats och uppstartad för att undvika dyra renoverings- och försäkringsskador. Vi monterar ner din gamla varmvattenberedare, forslar bort den och installerar en ny.
Vi hjälper till med installation och demontering av alla slags varmvattenberedare i Knivsta och inom området Stockholm och Uppsala. Våra VVS-installatörer kan också hjälpa dig med frågor och funderingar inom allt som har med varmvattenberedare att göra.
Reparera varmvattenberedare
Om din beredare läcker eller har slutat producera varmvatten kan vi reparera din varmvattenberedare om reparation är möjlig. Du kanske också upplever att varmvattenberedaren drar onormalt mycket el eller att det hörs missljud från beredaren. Oavsett vilka problem du upplever hjälper vi dig med din varmvattenberedare.
När är det dags att byta varmvattenberedare?
Hur länge en varmvattenberedare kan hålla beror på ett flertal faktorer. Exempelvis kan det bero på hårdheten på ditt vatten. Om du upptäcker att tillgången till varmvatten blivit uppenbart sämre eller varierar kan det vara dags för ett byte.
Även om det inte finns tydliga tecken på att den fungerar sämre kan varmvattenberedare behöva bytas med cirka 20 års mellanrum. Det kan vara kostnadsbesparande att göra bytet då nyare modeller är mer energieffektiva.
Ett byte i tid säkerställer hög effektivitet och att du undviker onödiga värmeförluster. Äldre modeller har sämre isolering vilket innebär att de förlorar mer värme än nyare modeller. Dagens moderna varmvattenberedare har dessutom inbyggd värmepumpsteknik som både ökar effekten och minskar energiåtgången.
I en gammal varmvattenberedare är det också en förhöjd risk för bakterietillväxt med risker för legionella. Tänk på att temperaturen i en beredare bör vara över 55 grader i hela tanken. Bakterien dör långsamt om det är över 50 grader och vid minst 70 grader dör den inom 1 minut.
Installerat och klart
Fast pris på material och arbete
Byta varmvattenberedare och spara pengar
Om du har tänkt att byta varmvattenberedare kan det vara läge att även se över hela ditt uppvärmningssystem och samtidigt spara pengar.
Åtgärder som kan vara bra är att byta ut äldre termostater på radiatorer som kan dra onödig energi. Är termostaterna äldre än 15 år bör du byta dessa för att kunna spara energi. Dagens moderna termostater är mycket mer energisnåla jämfört med äldre termostater.
Vill du verkligen optimera energibesparingen finns det också termostater som kan programmeras för att kunna styras från en mobilapp. Då kan du även sänka temperaturen på dina radiatorer medan du är på jobbet eller på resa.
Att välja rätt varmvattenberedare
Det finns ett flertal olika varmvattenberedare att välja mellan som förrådsberedare, ackumulatortank, genomströmningsberedare eller värmepumpsvarmvattenberedare. Det blir allt vanligare att välja mer energieffektiva produkter som ackumulatortankar. Vilket alternativ som passar bäst i din hem beror på det befintliga uppvärmningssystemet.
Du behöver också bestämma vilket korrosionsskydd tanken ska ha mellan koppar, emalj eller rostfritt. Valet av korrosionsskydd baseras ofta på vad för typ av vatten du har om det exempelvis är hög kalkhalt i vattnet, höga kloridhalter och vilken PH-halt det är i vattnet.
Det är många val som ska göras och därför är det alltid bra att rådgöra med en av våra kunniga VVS-installatörer innan du inhandlar en varmvattenberedare. Vi kan erbjuda olika typer och storlekar från bland annat NIBE och CTC.
Att välja rätt storlek är viktigt och bör vara väl anpassat till hur mycket varmvatten hushållet gör av med. Här är det bra att ta hänsyn till om familjen planeras att utökas inom en snar framtid. Så hur många personer som finns i hushållet är mycket avgörande så att varmvattnet räcker till alla.
För en normalstor familj med dusch brukar det räcka med en varmvattenberedare i storleken 200 liter och för badkar i normal storlek 300 liter. Tänk på att ett bubbelbadkar oftast kräver mer vatten.
Vi kan hjälpa till med rekommendationer för vilken typ av varmvattenberedare som passar bäst i fastigheten och vilken storlek som är mest lämplig för hushållets storlek.
Vanliga frågor gällande byte och reparation av varmvattenberedare
Här hittar du svar på några av de vanligaste frågorna vi får gällande reparation och byte av varmvattenberedare.
Om du har andra frågor eller behöver hjälp med att byta varmvattenberedare är du välkommen att kontakta oss.
Att själv byta och installera varmvattenberedare är ofta ett val för att spara pengar. Vi avråder dock från att göra det själv eftersom det i slutändan i stället kan bli riktigt dyra kostnader. Vi rekommenderar att anlita professionell hjälp av en VVS-auktoriserad fackman.
När det gäller installationer som berör vatten eller elektricitet är det extra viktigt att de utförs av någon som är kunnig då en felaktig installation kan leda till stora skador. En varmvattenberedare som har blivit felinstallerad kan börja läcka vatten och orsaka kostsamma vattenskador. För att ha rätt till ersättning från ditt försäkringsbolag är det ofta lättare att få hjälp om arbetet har utförts av en behörig fackman.
En installation av varmvattenberedare går till på följande sätt:
– Vi demonterar den befintliga varmvattenberedaren.
– Den nya varmvattenberedaren monteras.
– Systemet kopplas in med den befintliga vattenanslutningen.
– Vi monterar den nya tanken och kopplar in den i ert värmesystem.
– Vi avslutar med en grovstädning efter oss och ser till att forsla bort den gamla varmvattenberedaren.
Vi kan reparera eller byta alla typer av blandare, som duschblandare, köksblandare, badkarsblandare, tvättställblandare och vattenutkastare.
Kostnaden för installationen av den nya varmvattenberedaren kan variera beroende på om det har funnits någon tidigare och om alla anslutningar och uttag passar den nya modellen.
Allt beror på fastighetens förutsättningar om det finns elektricitet och vatten framdraget eller om det ska installeras nya eluttag och vattenrör. Tänk på att du också kan ha rätt att använda ROT-avdraget för arbetskostnaden.
Du som privatkund kan ha möjlighet att nyttja ROT-avdraget på 30 % för arbetskostnaden vid installation av en varmvattenberedare. Vi ger dig full service som inkluderar att vi sköter hela kontakten med Skatteverket åt dig och ser till att allt går rätt till.
Vi byter alla slags varmvattenberedare i Knivsta, Stockholm och Uppsala
ProfessRör har rörmokare i Uppsala med många års erfarenhet i både installation och demontering av olika slags varmvattenberedare. Vi monterar ner din gamla varmvattenberedare och hjälper även till med att forsla bort den. Därefter installerar vi den nya varmvattenberedaren och optimerar den för din fastighet.
Vi hjälper kunder lokalt i Knivsta och inom området Stockholm och Uppsala med byten och installationer av varmvattenberedare. Våra VVS-montörer kan hjälpa dig oavsett om du vill byta varmvattenberedare i en villa, ett fritidshus eller någon annan fastighet. Kontakta oss för att få en kostnadsfri offert för arbetet.